2017. október 3., kedd

MESÉVEL ÉS JÁTÉKKAL ÜNNEPELTÜK A NÉPMESE NAPJÁT

A Magyar Olvasástársaság (HUNRA) kezdeményezésére 2005 óta ünnepeljük A magyar népmese napját szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján. Könyvtárunk 2006-ban csatlakozott első ízben a mozgalomhoz. Ennek a napnak fontos üzenete,  hogy együtt felidézve népmeséinket, megőrízzük és továbbadjuk a bennük élő bölcsességet, ősi tudást, tapasztalatot. 2017-ben A magyar népmese napja alkalmából kilépve az intézmény falai közül, különleges szabadtéri programokkal készült a Kájoni János Megyei Könyvtár. Szeptember 28-án, csütörtökön delelőtt 11 órától a csíkszeredai Szabadság-téren vártuk a gyermekeket és minden meseszerető felnőttet egy játékos-interaktív mesés könyvtári napra. A rendezvényt  Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezte meg a könyvtár. Szép számban érkeztek óvodai és iskolai gyerekcsoportok, de szülőkkel, nagyszülőkkel is jöttek gyerekek, több mint háromszáz résztvevője volt az idei népmese napi programjainknak. Bővebben: 
A könyvtár Fakalinka bábcsoportja a Farkaskoma című népmese-átdolgozást mutatta be, a kicsik lelkesen tapsoltak és énekelték együtt a könyvtárosokkal a dalokat. Nagy György Erika gitárkísérettel előadott gyerekdalokkal varázsolta el a közönséget. A könyvtáros csapat ötletes szabadtéri ügyességi játékokkal, társas- és logikai játékokkal is lefoglalta az érkező gyerekcsoportokat. A kézművesek asztalánál mesebeli tűzokádó sárkányt lehetett készíteni, sokan álltak sorba az arcfestő könyvtárosok asztala előtt is. A gyerekek nagy örömére  óriás szappanbuborékot is lehetett fújni.
Majd folytatódott a mesélés, 12 órától a nap kiemelt meghívottjaként Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó lépett fel, aki Magyarországról érkezett Csíkszeredába, hogy a népmesék varázslatos világába röpítse hallgatóságát. Előadásában  egy 19. századi, Pályuk Anna nevű ruszin-magyar mesemondó egyedülálló népmeséiből válogatott. A jól ismert tündérmesei motívumok keveredtek váratlan fordulatokkal, színes, különleges szereplőkkel, és mélységes emberszeretettel, a felnőtt hallgatóságot is elvarázsolva. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése