2017. október 2., hétfő

SZENT LÁSZLÓ NYOMÁBAN SZÉKELYFÖLDÖN - BÖGÖZI ÉS AGYAGFALVI ISKOLÁSOK A JÁTÉKOS FOGLALKOZÁSONA Kájoni János Megyei Könyvtár által Szent László nyomában Székelyföldöncímmel indított történelmi-helytörténeti témájú foglalkozásokon résztvevő diákcsoportok játékos formában ismerkedhetnek a Szent Lászlóhoz kapcsolódó székelyföldi kulturális- és történelmi örökséggel, legendákkal, hagyományokkal, építészeti és művészettörténeti emlékekkel. 2017. szeptember 29-én a bögözi és az agyagfalvi általános iskolák 24 kisdiákja vehetett részt a megyei könyvtár munkatársai által szervezett játékos foglalkozáson. A Bögözi Általános Iskola adott otthont a foglalkozásnak, a szervezésben közreműködött a Bögözi Községi Könyvtár könyvtárosa. A település az idei évben a megyei könyvtár által 2015-ben elindított Kistelepülési könyvtárfejlesztő program kedvezményezettje, a foglalkozásra a program keretében került sor.
A negyedikes tanulók csapatai mérték össze tudásukat, a játék során megtudhatták többek között, hogy Székelyföldön mely települések templomaiban láthatók a Szent Lászó legenda legismertebb vagy legrégebbi falképei, hol van Szent Lászlónak köztéri szobra, milyen települések viselik a nevét a nagy királynak, hogyan védte meg a székelyeket a legenda szerint a király, milyen hagyomány kapcsolódik az oroszhegyi urusos kúthoz, hogyan kapta a nevét Csíkszépvíz, milyen növény a Szent László füve.
A könyvtár munkatársai Hargita megye több településén is szerveznek foglalkozást az ősz folyamán, főleg olyan településeken, amelyek kötődnek Szent László székelyföldi kultuszához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése