2017. november 20., hétfő

BIBLIOTERÁPIA ÉS E-BIBLIOTERÁPIA A KÖNYVTÁROSI MUNKÁBAN - SZAKMAI KÉPZÉSA Kájoni János Megyei Könyvtár kétnapos szakmai képzésnek adott otthont 2017. november 16-17-én. A képzés során a fejlesztő biblioterápia könyvtári alkalmazásának lehetőségeibe, módszereibe nyújtottak betekintést a résztvevő hazai magyar könyvtárosoknak a budapesti Könyvtári Intézet előadói: Bartos Éva, a könyvtári biblioterápia magyarországi megalapozója, a Magyar Biblioterápiás Társaság titkára, illetve Gulyás Enikő informatikus könyvtáros és informatika tanár, a Magyar Biblioterápiás Társaság tagja. Bartos Éva az olvasásfejlesztés és a személyiségfejlesztés területén bevált biblioterápiás lehetőségeket, módszereket ismertette meg a résztvevőkkel, Gulyás Enikő a nemzetközi szinten is egyedülálló e-bibliográfia módszerét mutatta be.
A képzésen 30 romániai magyar könyvtáros vehetett részt, különböző típusú könyvtárakból,  megyei és városi könyvtárak munkatársai, iskolai és egyetemi könyvtárakosok, Hargita, Kovászna, Maros és Kolozs megyei intézményekből.
Bartos Éva a képzés bevezetőjében a biblioterápia aktualitásáról beszélt, arról, hogy mennyire szüksége van a mai embernek az elmélyülésre, a belső zarándoklatra önmaga megismerésére.
Az olvasási kultúra erősítésének, fejlesztésének egyik eszköze a biblioterápia alkalmazása a könyvtárosi, pedagógusi munkában. A biblioterápiás eljárás során a kitűzött céloknak megfelelően beavatkozunk az olvasás folyamatába. A terápia, vagyis könyvek általi segítségnyújtás szakszerű előkészületet igénye, speciális szakmai ismereteket  és személyi adottságokat igényel, 
A kétnapos képzés során a résztvevőknak alkalmuk volt gyakorlatban is kipróbálni csoportos munka során egy biblioterápiás foglalkozás megtervezését.
A második nap délelőttjén az e-biblotreápia módszereit ismerhették meg a résztvevők, Gulyás Enikő számos innovatív megoldást mutatott be, amelyek az információs technológiának a használatával  a mai fiatalok számára tehetik vonzóvá az irodalmi műveket feldolgozó biblioterápiás foglalkozásokat.
Borbé Levente iskolai könyvtáros  a képzés egyik résztvevőjeként  a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok Blogján számolt be a két nap tapasztalatairól. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése