2017. december 11., hétfő

A LEGFELSŐ STÁCIÓ - MOLNÁR VILMOS ÚJ NOVELLÁSKÖTETÉT MUTATTÁK BE A KÖNYVTÁRBAN

A legfelső stáció címmel jelent meg Molnár Vilmos legújabb novelláskötete a BookArt kiadó gondozásában. A kötet csíkszeredai bemutatójára zsúfolásig megtelt érdeklődőkkkel  könyvtárunk előadóterme tegnap, december 6-án délután. Részletek: 
A szerző József Attila-díjas és Márai-díjas író, a Székelyföld irodalmi folyóirat szerkesztője, mostanig hat kötete jelent meg. A legfelső stáció a második könyve a BookArt kiadásában. Ahogy a bemutatón elhangzott, rendhagyó és minimál-meséket, szertelen történeteket tartalmaz, különleges fordulatokkal, meglepő csavarokkal, amelyek térben-időben messze röptetik az olvasót, és amelyekben ott van az Isten, mint szereplő.
A kötet szerkesztője, Domokos Zsófia beszélgetett a szerzővel a novella- és regényírás sajátosságairól, különbségeiről, arról, miként is születnek meg ezek a rendhagyó történetek. Arra a kérdésre, hogy miért vonzódik a meséhez, válaszként elmondta az író, a mese valamikor felnőtt-műfaj volt, amelyben mindig ott van a fikció, a transzcendens, amely mindig új látószöget nyit meg, így a valóság teljesen új arca mutatkozik meg általa.
Közben három részletben olvasta fel a szerző a kötet egyik hosszabb történetét, a Csicsó után az Isten címűt, amely Isten és ember meglepő, váratlan találkozásáról szól egy Csíkcsicsótól Szentdomokosig tartó vonatúton. A hangulatos találkozó különleges színfoltja volt Boldizsár Szabolcs fuvolajátéka, aláhúzva az elhangzott  történet sejtelmességét.
A sajtóban a találkozóról: Novellát írni olyan, mint sörétes puskából lőni. Keresztes Bea. Hargita Népe, 2017. december 7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése