2017. december 15., péntek

AZ OLVASÓKÖR ÉVZÁRÓ TALÁLKOZÓJAA Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör 2017. december 18-án, hétfőn délután 16.30 órai kezdettel tartja évzáró találkozóját. Az idei év nagy témája az írói, irodalmi értékű naplók világa volt, a műfaj izgalmas, tanulságos darabjai kerültek sorra bemutatásra, megbeszélésre a találkozókon. A témakört záró találkozón Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplójának megbeszélését tűzte napirendre a kör. A téma felvezetőjét Cseke Gábor író, a kör animátora tarja, majd a következő évre tervezett témajavaslatok megbeszélésére is sor kerül. Az Olvasókör évzáró találkozójára minden érdeklődőt szeretettel várnak. A találkozók háttéranyagai és a témákhoz kapcsolódó olvasmányok a kör honlapján érhetők el. Részletek: 
Mint ismeretes, nem sokkal Esterházy Péter (1950-2016) halála előtt, 2016 júniusában jelent meg a napló, a 2016-os Ünnepi Könyvhét legnagyobb példányszámban eladott szépirodalmi kötete volt.
Hasnyálmirigynaplóban Esterházy őszintén vall a halálos kórral való közdelméről, de nem csupán a betegség naplója, hanem munkanapló is a kötet, az írásról is szól.
„Hogyan rögzíti napjait az író, akinek minden műve valóság és költészet szétszálazhatatlanságára épül? Mi történik az ontológiai derűvel, amikor a halálos betegség mindennapi gyakorlattá válik? Megírható-e szerelemként a hasnyálmirigyrák? Nem egyszerű történet."
"Rák, ez a jó kezdőszó, noha nem rögtön hangzott el, nem hamar, bár azt nem gondolnám, hogy kerülték az orvosok a szót. Sőt, én voltam, aki derűsen rákérdeztem." – ezekkel a mondatokkal vezeti be az olvasót Esterházy Péter a napló első lapján új életébe.
„Meddig lehet bohóckodni? Sokáig. De nem a végtelenségig. A halálos betegséget, és a rák az, akkor is, ha nem halunk bele, valahogy (és tisztelettel valahogy!) a végtelennel hozzuk kapcsolatba. Ezt nem érzem, a végtelenséget. Igaz, a végességet se."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése