2018. január 17., szerda

A ROMÁN KULTÚRA NAPJA

Román kultúra napját 2010 óta ünnepeljük január 15-én, Mihai Eminescu (1850-1889) születésnapján. A Kájoni János Megyei Könyvtár a jeles nap alkalmából, 2018. január 15-én, hétfőn délután négy órától a kortárs román irodalom iránt érdeklődő közönség számára szervezett változatos programokat, Hargita Megye Tanácsa anyagi támogatásával.
Ez alkalommal először mutatkozott be a Kájoni János Megyei Könyvtárban a csíkszeredai Buna Vestire irodalmi kör. Az irodalmi kör vezetője, Ionel Simotă költő, a Román Írószövetség tagja, valamint Ramona Moldovan, Georgeta Mănilă, Gheorghe Filip és Ştefan Danciu helyi írók a Miért Eminescu? kérdésre válaszoltak saját olvasmányaik, érzelmeik alapján. A felszólalókhoz csatlakozott Nicolae Bucur tanár, akit alapos tudása és nagylelkűsége miatt ismer és elismer a csíkszeredai közönség. A szerzők műveik dedikált példányaival ajándékozták meg a könyvtárat.
Olvasmányajánlással folytatódott a nap programja: Ioana Pârvulescu és Ştefan Danciu kortárs román írók Inocenţii, illetve Floarea de iasomie című regényei, valamint Georgeta Mănilă Cuvinte ce s-au mai spus verseskötete ajánlásai közül választhatott a közönség. A titkos szavazás nagyon szoros eredményeként, az Irodami megapixel elnevezésű díjat Ramona Moldovan nyerte, az Inocenţii című regény ajánlásáért. A díj utolsó pillanatig titokban tartott tartalmát egy Android operációs rendszer szimbólummal díszített torta képezte, amely felkeltette az érdeklődést a nap harmadik programja, éspedig
Az írott kultúra innovatív közvetítése iránt. Pedagógusok, könyvtárosok és egyetemi hallgatók csatlakoztak a nap harmadik programjához, amely keretében a George Bariţiu Brassó Megyei Könyvtár munkacsoportja bemutatta az IZILIT és a Jurnalul – portal spre cultură nevű projekteket.
A brassói megyei könyvtár informatikai osztálya és a romániai könyvkiadók egyesületének közös projektje az IZILIT – „Întâlnire ZIlnică cu LITeratura” – olyan ingyenesen letölthető, Android és IOS operaciós rendszerekre otimalizált alkalmazás, amely naponta ajánl felhasználói figyelmébe egy-egy kortárs román irodalmi művet.
Jurnalul – portal spre cultură projekt eredményeit a pedagógusok és középiskolások megismerhetik a Kájoni János Megyei Könyvtárban az Iskola másként program keretében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése