2018. február 23., péntek

AZ OLVASÓKÖR FEBRUÁRI TALÁLKOZÓJA: A TÉNYIRODALOM ÉVE

Cseke Gábor író, újságíró szervező-animátori munkájának köszönhetően immár a harminckettedik olvasóköri  találkozóra kerül sor idén februárban. 
„Olvasókörünkben 2018-at a modern időkhöz köthető tényirodalom jellegzetes magyar és világirodalmi alkotásainak szenteljük. A témakörben összeállított javaslatok közül a február 26-ára tervezett találkozón az orosz szamizdat irodalom egyik izgalmas alkotása kerül terítékre. Zsoresz MedvegyevA levelezés titkosságát a törvény garantálja című kötete." A könyv részletes ismertetőjét Zsombori Vilmos vezeti föl, a találkozó helyszíne a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme, időpontja: 2018. február 26., 16.30 óra. Bővebben:
A Csíkszeredi Olvasó Kör honlapján, amelyet Cseke Gábor működtet, rendszeresen tájékozódhat az érdeklődő a találkozók témáiról, programjáról és sok más érdekességről.
Zsoresz Medvegyev: A levelezés titkosságát a törvény garantálja című kötetéről:
A szerző nemzetközi hírű szovjet tudós, testvére a világhírű orosz történésznek, Roj Medvegyevnek (akivel később közös könyvet is ír ellenzéki tevékenységükről). A könyv cselekményideje a huszadik század hatvanas-hetvenes évei, a szovjet társadalom brezsnyevi korszaka, tárgya pedig egy agyafúrt, ám türelmes és alapos megakísérlet, amit a szerző azért folytat, hogy leleplezze a szocialista demokráciában működő, balgatagon együgyű és szánalmas levélcenzúrát. A professzor kísérletképpen nem sajnálja a munkát s a költséget külföldi kollégáival történő levelezésétől, mindenféle küldeményt és postai útvonalat kipróbál, hogy statisztikai úton bebizonyítsa: levelezése – amelynek zömét egyszerű tudományos nyomtatványok, közlemények teszik ki – durva ellenőrzésnek, késleltetésnek, olykor meg egyenesen visszatartásnak vannak kitéve. A kafkai Hatalom abszurditása elhalványul a brezsnyevi idők kuszasága és értelmetlen túlbonyolítása mellett, az elénk táruló kép már nem is diktatúráról, hanem annak silány karikatúrájáról vall.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése