2018. február 26., hétfő

DEMETER ZSUZSA KINDE ANNAMÁRIA-KISMONOGRÁFIÁJÁNAK BEMUTATÓJADemeter Zsuzsa kolozsvári irodalomkritikus Szandra May a hóhullásban – Kinde Annamária költészete című könyvét mutatják be  a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2018. március 1-én, csütörtökön 17 órától. A 2014-ben elhunyt nagyváradi lírikus, Kinde Annamária költészetét bemutató kötet a marosvásárhelyi Lector Kiadónál, a Lector Kismonográfiák sorozatban tavaly jelent meg. Az est házigazdája és a szerző beszélgetőtársa Csutak István lesz, a legendás Garabonciás zenekar alapítója és frontembere, az együttes dalainak szövegét Kinde Annamária írta. Meghívottak: Demeter Zsuzsa, Cseke Gábor, Molnár Vilmos, Sarány István. Részletek:
Demeter Zsuzsa, a kötet szerzője olvasónaplóként határozza meg könyvét egy 2017 októberében, a Krónikának adott interjúban„Célja szerint a kötet monográfiának készült, de kizárólag a költészetére fókuszált, a Kinde-verseskötetek együttes olvasatából próbáltam a sokféle Kinde-arc közül kiolvasni és elmondani a saját olvasatomat, azért szerencsésebb afféle olvasónaplónak tekinteni. De mindez folytatható, hiszen nem foglalkoztam Kinde folyóiratbeli publikációival, nem érintettem a különböző, közéleti és kulturális sajtóban végzett munkásságát. És ami a legfontosabb, nem ismerem a hagyatékát, anélkül azonban igencsak nehéz teljes monográfiát írni."

Kinde Annamária költő, műfordító, szerkesztő 1956-ban született Nagyváradon. Az érettségit követően Brassóban, erdőmérnöki szakon folytatta tanulmányait, majd Nagyváradon szerzett újságírói diplomát. 1990-ben a Majomsziget című ifjúsági lap főszerkesztője volt, 1992 és 1996 között az Erdélyi Napló munkatársa, 2002-ig a nagyváradi Ady Endre Sajtókollégium igazgatója. 2002-ben az aradi Nyugati Jelen főszerkesztője, 2003-tól az Erdélyi Riport szerkesztője, 2006-tól pedig a Várad című irodalmi hetilap versrovatának vezetője volt. Egy ideig tagja volt az Erdélyi Magyar Írók Ligája vezetőségének. 2014 januárjában hunyt el, súlyos betegség következtében.
Kötetei: A hiúzok természetéről (1997), Egy másik arc (2000), Szandra May kertje (2002), Szandra May a sivatagban (2004), Mondhatatlan (2006), Rózsavér (2009), Szandra May és Tom Vanguard igaz története (2010), Hóbanévad (2011), Húzódhatsz közelebb (2013).
Demeter Zsuzsa (1977, Székelyudvarhely): irodalomtörténész, irodalomkritikus. A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán 2011-ben védte meg doktori disszertációját Költői tradíció és könyvkiadás: Gyöngyösi István példája címmel. 2007-től a kolozsvári Helikonirodalmi folyóirat kritikarovatának szerkesztője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése