2018. február 26., hétfő

ENYHÍTŐ KÖRÜLMÉNYEK – IRODALMI TALÁLKOZÓ2018. február 28-án, szerdán 17 órára a kortárs irodalom kedvelőit várjuk a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe.
Patak Márta magyarországi író új novelláskötete Enyhítő körülmények címmel jelent meg a Scolar Kiadónál 2017-ben. A közönségtalálkozó meghívottja a szerző, akivel Wirth Imre író, irodalomtörténész beszélget. Házigazda: Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író.
Patak Márta novelláinak főszereplői az esendő emberek. Azok, akik olykor még a legaljasabb tetteket is elkövetik – ám ennek láttán ahelyett, hogy felháborodnánk, inkább elfacsarodik a szívünk. Tetteiket megannyi enyhítő körülmény indokolja, már-már követeli. Enyhítő körülménynek elsőként tekintsük a tényt, hogy embernek születtünk... Utána jöhet a többi: azok a helyzetek, melyekbe szükségszerűen belesodródunk. Hogy mikor melyikbe, az a véletlen műve. Így élünk és halunk – enyhítő körülmények között... Ne ítéljünk el senkit meggondolatlanul. Hátha egyszer magunkra ismerünk a sorstengerben.
Patak Márta az ELTE BTK-n végzett olasz–spanyol–újgörög szakon, szakképzettségét tekintve olasz–spanyol szakos előadó és görög filológus. Egyszemélyes kiadója a Patak Könyveknek. Irodalomszervező tevékenységei: rendhagyó spanyol irodalmi szemináriumok a Műcsarnokban, leányfalui felolvasó csoport és irodalmi beszélgetések. 
Patak Márta nevét ismerik a kortárs műveket olvasó irodalombarátok: novelláit rendszeresen közli az ÉS, a Forrás, a Jelenkor, a Műút, az Életünk és a Tiszatáj. Fordítóként olyan mesterek műveit magyarította, mint Miguel Delibes, Carmen Laforet, Julio Llamazares, Javier Marías, Pardo Bazán... Nyelvismerete lenyűgöző: tud spanyolul, olaszul, újgörögül, németül, angolul, franciául, oroszul, katalánul, latinul. Regényíróként 2015-ben mutatkozott be A test mindent tud című művével (újvidéki Forum Kiadó).
Wirth Imre (Budapest, 1964) magyar író, irodalomtörténész, egyetemi oktató, jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése