2018. február 15., csütörtök

ZSIDÓ FERENC HUSZONNÉGY CÍMŰ REGÉNYÉNEK BEMUTATÓJA

A Magyar Széppróza Napja a Kájoni János Megyei Könyvtárban
2018-ban első ízben ünnepeljük meg A magyar széppróza napját február 18-án, Jókai Mór születésnapján.
A Kájoni János Megyei Könyvtár A magyar széppróza napja eseménysorozatához csatlakozva 2018. február 19-én, 17 órai kezdettel író-olvasó találkozót szervez. Meghívottunk Zsidó Ferenc Székelykeresztúron élő író, az Eirodalom.ro portál szerkesztője, akinek Huszonnégy címmel jelent meg izgalmas regénye tavaly novemberben, a Gutenberg Kiadó gondozásában. Új könyvéről a találkozó mederátora Cseke Gábor író, költő, szerkesztő beszélget a szerzővel. Részletek: 
A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018-ban első ízben ünnepeljük meg A magyar széppróza napját február 18-án, Jókai Mór születésnapján. A jeles nap alkalmával február 12. és 23. között csaknem hetven településen, több mint száz rendezvényt tartanak Magyarországon és a Kárpát-medencében.
A Huszonnégyet „székely blokkregénynek" is nevezték, színtere ugyanis egy panelház. A helyi napilap újságírója elhatározza, hogy „riportot készít a tömbházzal", éjféltől éjfélig huszonnégy teret jár be a pincétől a padlásig, „kicsinyes nyűgök és mágikus fordulatok, ébrenlét és vízió között." A blokklakók neki mesélnek látszólag unalmas és hétköznapi életükről, amely tele van csodás és lehetetlen történetekkel.
A regény fiktív terében tipikus figurákat teremt az író, aki maga is tömbházlakó, de nem elsősorben saját élményeit meséli el. „... Egy sor történetet, élethelyzetet gyűjtöttem/lestem el udvarhelyi, csíkszeredai, gyergyói, szentgyörgyi blokkos környezetben, vagyis igyekeztem úgy írni, hogy az érvényes legyen a Székelyföldön bárhol" – vallotta meg Cseke Gábornak egy interjúban a szerző. (Kafe Főnix )
Továbbá olvashatunk a regényről a Liget.ro portálon is:
Görbe tükör blokklakókról blokklakóknak. Péter Beáta beszélgetett Zsidó Ferenccel. Liget.ro. Stúdió, 2018 február 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése