2018. február 21., szerda

ZSIDÓ FERENC HUSZONNÉGY CÍMŰ REGÉNYÉT ISMERHETTÜK MEG A MAGYAR SZÉPPRÓZA NAPJÁNMagyar széppróza napját ünnepeljük február 18-án, Jókai Mór születésnapján, csatlakozva az idén első ízben megszervezett rendezvénysorozathoz, a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett találkozón Zsidó Ferenc Huszonnégy című "blokkregényét" ismerhettük meg tegnap 2018. február 19-én. A szerzővel Cseke Gábor költő, újságíró beszélgetetett új regényéről.
Meghívottunk Zsidó Ferenc Székelykeresztúron élő író, az Eirodalom.ro portál szerkesztője, akinek Huszonnégy címmel jelent meg izgalmas regénye tavaly nevemberben a Gutenberg Kiadó gondozásában. Cseke Gábor szerint a magyar próza napján, e fiatal ünnepen fiatal prózaíróval illik ünnepelni.
A Huszonnégyet „székely blokkregénynek" is nevezték, színtere ugyanis egy panelház. A helyi napilaplap újságírója elhatározza, hogy „riportot készít a tömbházzal", éjféltől éjfélig huszonnégy teret jár be a pincétől a padlásig, kicsinyes nyűgök és mágikus fordulatok, ébrenlét és vízió között. A blokklakók neki mondják el történeteiket. A regény fiktív terében tipikus figurákat teremt az író, aki maga is tömbházlakó, de nem elsősorben saját élményeit meséli el. „... Egy sor történetet, élethelyzetet gyűjtöttem/lestem el udvarhelyi, csíkszeredai, gyergyói, szentgyörgyi blokkos környezetben, vagyis igyekeztem úgy írni, hogy az érvényes legyen a Székelyföldön bárhol" – vallotta meg Cseke Gábornak egy korrábbi interjúban a szerző. A regényről Cseke Gábor recenziója a Hargita Népe Műhely mellékletében jelent meg:
Ha levesszük a tömbház fedelét... Zsidó Ferenc blokkregényének olvasása közben. Hargita Népe, 2018. február 20.
A könyvbemutatóról a Hargita Népe 2018. február 20-i számában Pál Bíborka írása: Zsidó Ferenc blokkregénye

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése