2018. március 5., hétfő

DEMETER ZSUZSA KINDE ANNAMÁRIA-KISMONOGRÁFIÁJÁNAK BEMUTATÓJAKönyvtárunk előadótermében rendhagyó könyvbemutatón ismerhettük meg tagnap, március 1-én délután Demeter Zsuzsairodalomkritikus Kinde Annamária költészetével foglalkozó, Szandra May a hóhullásban című kismonográfiáját (Lector Kiadó, 2017). Kinde Annamária dalszövegeire írt szerzemények csendültek fel Csutak István és a Garabonciás - Wandering Magicianselőadásában. Házigazdaként Csutak István, a Garabonciás együttes frontembere vezette a beszélgetést, a meghívottak, akik személyesen ismerték a költőt, Sarány István, Molnár Vilmos és mások, emlékeiket osztották meg az érdeklődő közönséggel. 
Részletek: 
A 2014-ben elhunyt nagyváradi lírikus, Kinde Annamária költészetéről Szandra May a hóhullásban címmel jelent meg Demeter Zsuzsa könyve a Lector Kiadó Kismonográfiák sorozatában. A könyvbemutatóra a kiadó képviselői is elkísérték a szerzőt. Demeter Zsuzsa kifejtette,  ő csupán Kinde Annamária költészetével foglalkozik a kötetben, a versein keresztül mutat képet róla, a sokféle Kinde-arc mögül a saját olvasatát próbálta közvetíteni. Úgy gondolom a költészete túl nagy érték, ahhoz, hogy elfelejtsük - mondta a könyvbemutatón.
A Kinde Annamáriára emlékezőket meghallgatva, Demeter Zsuzsa   megjegyezte, hogy minden városban, minden eddigi bemutatón  sok emberrel találkozott, akik ismerték őt, és mindenütt újabb történeteket hall vele kapcsolatosan. Fontos lenne lejegyezni ezeket a történeteket is, illetve összegyűjteni, feldolgozni a költő fellelhető kéziratait, levelezését is.
A beszélgetést időnként félbeszakítva , Kinde Annamária dalszövegeire írt szerzemények hangzottak el. 
Keresztes Bea. Hargita Népe. 2018. március 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése