2018. április 26., csütörtök

NÁDASDY ÁDÁM VOLT KÖNYVTÁRUNK VENDÉGENádasdy Ádám magyarországi költő, műfordító, nyelvész, esszéíró volt a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége a Könyvtári Napok keretében szervezett találkozón, 2018. április 25-én délután. Szegő János irodalomkritikus, a budapesti Magvető Kiadó szerkesztője faggatta Nádasdy Ádámot, akik az idei Szent György Napok meghívására érkeztek Székelyföldre. Bővebben:
A találkozóra benépesült a könyvtár előadóterme, Nádasdy Ádám az elején bejelentette: ő szeretne szemkontaktust teremteni a közönséggel, ezért inkább nem ülne ki az asztal mögé, hanem arra támaszkodva beszélgetnének a szerkesztővel, és a közönség is szabadon kérdezhe. A beszélgetés ebben a közvetlen hangvételben folytatódott mindvégig. 
Az esten az író beszélt családjáról, származásáról, párhuzamot vont a kisebbségi lét, és a saját helyzete között is. Mint fogalmazott: nagyon meg tudja érteni a romániai magyarok helyzetét, ő is tudja, milyen kisebbségben lenni – Nádasdy Ádám ugyanis azon kevesek közé tartozik, akik nyíltan beszélnek melegségükről, versben és esszében egyaránt.
A beszélgetést felolvasások tarkították, Nyírj a hajamba (2017) című verseskötetéből többek között a Lassú sodrás, ideges kapkodás című versét olvasta fel a szerző. A vastagbőrű mimóza c. kötetéből is felolvasott Nádasdy, amelyben a melegséggel kapcsolatos írásait tette közzé. A közönségből a kérdések főleg a fordításaival kapcsolatosan érkeztek, melyekre részletes válasszal szolgált, végül az est hosszas dedikálással  zárult.
A találkozóról a sajtóban: 

NÁDASDY ÁDÁM: „NAGYON MEG TUDOM ÉRTENI A ROMÁNIAI MAGYAROKA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése