Keresés ebben a blogban

2020. május 6., szerda

Elindult az 1749.hu világirodalmi portál


Május elején új irodalmi portál jelent meg a magyar kulturális-irodalmi térben. A Petőfi Irodalmi Ügynökség által alapított 1749 Online Világirodalmi Magazin hiánypótló szándékkal jött létre, a korábbi világirodalmi lapok megszűnésével keletkezett űrt szeretné betölteni, céljuk közelebb hozni a külföldi irodalmak izgalmas szövegeit és alkotóit a magyar olvasóközönséghez.miért 1749? A német irodalom egyik legnagyobb klasszikusa, Johann Wolfgang von Goethe használta először a „Weltliteratur”, azaz a világirodalom kifejezést, Goethe pedig 1749-ben született. 


A chilei Roberto Bolañótól a brit Zadie Smithig, a török versektől az orosz novellákig mindenre nyitottak a lap szerkesztői, miközben a kritika rovatban górcső alá veszik a jelenkori világirodalom igazi nagyágyúit, mint például a francia Michel Houellebecq-et, a kanadai Margaret Atwoodot vagy napjaink egyik legolvasottabb íróját, a japán Murakami Harukit.
Az online formátumot kiegészítendő különféle kiadványokkal és évente egy „best of” antológiával is jelentkezik az 1749 – könyvsorozatát a Jelenkor Kiadóval partnerségben tervezi megjelentetni.
A teljes cikk: ITT olvasható
Az irodalmi portál elérhető: ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése